Δήμος Πωγωνίου

Διαχειριστής

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 18:36

Παλιογκρίμπιανη

 Ανεβαίνοντας το βουνό Κασιδιάρης, πολύ πάνω από τον συνοικισμό της Παϊδονιάς, βρίσκεται η Παλιογκρίμπιανη. Από τους αρχαιότερους οικισμούς, που αναφέρεται σε μεσαιωνικά και παλιότερα κείμενα ως Βριβία, Βρεβία ή Βρίμπιανη. Ο Αραβαντινός τοποθετούσε εδώ την γνωστή αρχαία ηπειρωτική πόλη Τράμπυα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρίδη «το κάστρο της Παλιογκρίμπιανης πάνω σε λόφο, Καστρί λεγόμενο, όπου και χνάρια αρχαίου οικισμού και τοιαύτα Βυζαντιακού ισχύν και πολυανθρωπία μαρτυρούντα». Κοντά του, κάτω από τον μεγάλο βράχο, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Στο σημείο αυτό σε υψόμετρο 1.100 μέτρα, μέσα σε εσοχή του μεγάλου βράχου πριν από πολλά χρόνια κάποιος ντόπιος έπειτα από όνειρο βρήκε την πολύτιμη εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης Σπηλιώτισσας.

Η Παναγία η Σπηλιώτισσα είναι θαυματουργή και πολλοί προσκυνητές από δω αλλά κι από τις γειτονικές επαρχίες συρρέουν να την προσκυνήσουν χρόνια τώρα. Από τις διηγήσεις των ντόπιων έχει κάνει πολλά θαύματα και έχουν γίνει πολλές έντυπες αναφορές γι αυτήν.

Το έθιμο θέλει, την Παρασκευή μετά το Πάσχα μια γυναίκα να μεταφέρει την εικόνα ξυπόλητη από την κεντρική εκκλησία της Νέας Γκρίμπιανης, (ή όπως λέγεται σήμερα Αρετής) ως την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στην φυσική της θέση. Από εκεί άλλες γυναίκες μεταφέρουν την εικόνα μετά από πεζοπορία, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ήταν η κεντρική εκκλησία της ακατοίκητης πλέον Παλιογκρίμπινης. Εκεί γίνεται και το πανηγύρι με κάθε χρόνο πάνω από 150 χρόνια τώρα, στο οποίο παλιά έπαιρναν μέρος οι ξένοι και από τους χωριανούς ένας από κάθε σπίτι. Μετά το γεύμα ακολουθεί περιφορά δίσκου της Εκκλησίας με την εικόνα της Παναγίας μπροστά συνοδεία λαϊκών οργάνων και στην συνέχεια στήνεται χορός που παλαιά ήταν εφτάδιπλος και βάσταγε ως το βράδυ.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 18:34

Παλαιό Μαυρονόρος

Το παλαιό χωριό Μαυρονόρος είναι χτισμένο στο όρος Κασιδιάρη. Μπροστά και κάτω χαμηλά ο κάμπος του Άνω Καλαμά και πέρα στο βάθος οι πηγές του ποταμού Καλαμά. Απέναντι ο Παρακάλαμος, η Χρυσόρραχη, η Βελά και ο λόφος του Σώσινου. Η ονομασία του χωριού προϋπήρχε. Μαυρονόρος το είχαν ονομάσει επειδή κανένα άλλο χωριό δεν μαυρίζει όταν συννεφιάζει όσο αυτό.

Το 1866 όταν οι κάτοικοι της Γλούστας Θεσπρωτίας (σημερινό Κεφαλοχώρι) και των γύρω συνοικισμών (Γαρδίκι, Βορτόπια και Τζιουμπουκάτικα) δεν υπέκυψαν στους τούρκους αγάδες του Φιλιατιού, εγκατέλειψαν τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν στο Μαυρονόρος. Γνωστό και το δίστιχο: «Δε ζούν οι αετοί μεσ΄ το κλουβί κι ούτε οι Πανωχωρίτες στη σκλαβιά στη φυλακή».

Η εγκατάσταση των νέων κατοίκων στο συγκεκριμένο μέρος, που την εποχή εκείνη ήταν Ιμλιάκ (Δημόσιο κτήμα), έγινε με αυτοκρατορικό θέσπισμα (έγκριση). Πριν από τους Μαυρονορίτες τον τόπο τον κατοίκησαν Βούλγαροι, εγκατεστημένοι από τον Αλή Πασά οι οποίοι έφυγαν για τον τόπο τους το 1820 μόλις έμαθαν ότι τα σουλτανικά στρατεύματα απέκλεισαν τον παραπάνω. Τότε τα κτήματα έμειναν του τούρκικου δημοσίου. Υπάρχουν μάλιστα πηγές που μαρτυρούν πως για να εγκατασταθούν οι βούλγαροι ο Αλή πασάς σήκωσε τις χριστιανικές οικογένειες.

Το 1886 είκοσι χρόνια μετά την εγκατάσταση των Μαυρονοριτών το κτήμα αυτό το έδωσε ο σουλτάνος στον Αρχιστράτηγο των τούρκικων δυνάμεων στον Εγιούπ Πασά που σύντριψε τις σερβικές δυνάμεις στο Αλεξίναρ της Γιουγκοσλαβίας, περικόπτοντάς το από την περιουσία της Βαλιδέ Σουλτάνας (βασιλομήτορος).

Πρώτη δουλειά των ξεριζωμένων από την Γλούστα ήταν να φτιάξουν την εκκλησία του προστάτη τους Αϊ Γιώργη. Χτίσανε τον Άγιο Γεώργιο, βασιλικού ρυθμού, πάνω στα χαλάσματα Εκκλησίας που είχαν χτίσει οι βούλγαροι και είχε πέσει. Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σωσίνου έστειλε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου για να στολίσουν οι Μαυρονορίτες την Εκκλησία τους. Δυστυχώς όμως και η εκκλησία αυτή καταπλακώθηκε από κατολίσθηση. Αργότερα δίπλα στα ερείπια χτίσθηκε καινούριο εκκλησάκι.

Το πανηγύρι γινόταν τις 20 Μαΐου του Αγίου Νικολάου και γιορτάζονταν η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Απ΄ όλα τα γύρω χωριά εκείνη την μέρα έρχονταν στο Μαυρονόρος να γλεντήσουν.

Το 1912 το χωριό κάηκε από τους τούρκους. Οι Μαυρονορίτες ξανάφτιαξαν για μια ακόμη φορά το χωριό τους και μια τρίτη ακόμη μετά από πενήντα χρόνια (1960-1965) στη θέση του Αγίου Νικολάου που είναι σήμερα.

Όλα σχεδόν τα κτίσματά του ήταν διώροφα. Τα αλώνια του βρίσκονται παρατεταγμένα ανατολικά, σε υψόμετρο 912 μ. στην άκρη του οικισμού, απ’ όπου υπάρχει οπτική εικόνα της μεγαλύτερης έκτασης της γύρω περιοχής. Το σημείο του παλαιού υδραγωγείου και της βρύσης είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του χωριού. Εκτός του σημαντικού ρόλου της υδροδότησης του οικισμού, αποτελούσε ταυτόχρονα και σημείο συνάντησης.

Σήμερα το παλαιό Μαυρονόρος είναι ένας οικισμός που δεν κατοικείται μετά την ίδρυση του νέου οικισμού, έχει διατηρήσει όμως ανέπαφη την παραδοσιακή εικόνα του χωρίς νέες παρεμβάσεις, παρά τη φθορά των κτισμάτων του. Για το λόγο αυτό πολλοί τουρίστες από όλη την Ελλάδα καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα επισκέπτονται κάθε χρόνο τον οικισμό, ως χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού.


Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 18:33

Χαράδρα Καταράκτη

Μεταξύ των χωριών Ριαχόβου- Καταρράκτη- Λιθίνου, αναπτύσσεται ένα απότομο φαράγγι μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων και βάθος που ξεπερνά τα 250μ. Στην αρχή της χαράδρας, βόρεια του χωριού Καταρράκτης, ο ποταμός Καλαμάς δημιουργεί αλλεπάλληλους καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να φτάνει το βάθος των 30μ. Στην συνέχεια της διαδρομής του ποταμού αναπτύσσεται μικρότερος καταρράκτης μετά την πεζογέφυρα και προς το μέσο, η κοίτη στενεύει πολύ μέχρις ότου το νερό χάνεται και διέρχεται υπόγεια. Ο χώρος είναι απροσπέλαστος.

Η κατά μήκος κλίση της κοίτης, η οποία στενεύει και ξανανοίγει δημιουργεί με την τριβή του νερού μεγάλο φύσημα που μεταφέρεται στα υψηλότερα. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό με τα απότομα βράχια να απλώνονται παντού και το νερό να κατακρεμνίζεται κάτω από 30μ. περίπου. Οι βραχώδης κατακόρυφες εξάρσεις της χαράδρας, καλυμμένες με πυκνή βλάστηση αποτελούν ένα σημαντικό αισθητικό στοιχείο της περιοχής καθώς και ενδείκνυται για σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Η βοή του ποταμού που κυλάει στο στένωμα χαμηλά στην χαράδρα μέσα σε υδροχαρή βλάστηση εντείνει το δέος και τον θαυμασμό για το φυσικό τοπίο.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 18:32

Ποταμός Καλαμάς

Πρόκειται για τον δεύτερο σε μήκος ποταμό της Ηπείρου, αφού από τις πηγές του ως την θάλασσα διανύει μια απόσταση 96 χιλιομέτρων. Ονομάζεται ακόμη και σήμερα με τα δύο του ονόματα. Το αρχαίο Θύαμις και το σύγχρονο Καλαμάς. Το αρχαίο όνομα Θύαμις προέρχεται από την λέξη «Θύω» η οποία σημαίνει «κινούμαι άγρια». Και πράγματι τα νερά του Θύαμη κινούνται άγρια.

Ο Καλαμάς αποτελεί σημαντικό τμήμα της αλυσίδας των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας. Κύριο χαρακτηριστικό του ποταμού είναι οι εύφορες ημιορεινές κοιλάδες με τις πολλές λοφοσειρές, οι υδάτινες λεκάνες, οι στενές βραχώδεις πλαγιές που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση, τα προσχωγεννή εδάφη με παρόχθια βλάστηση, αλλά και οι εκβολές του στην θάλασσα, οι οποίες δημιουργούν προσχώσεις και μικρές νησίδες.

Ο Καλαμάς αναπτύσσεται στο Β.Δ. τμήμα της χώρας μας, στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Πηγάζει από το Β.Δ. άκρο του Νομού Ιωαννίνων και καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Έχει μήκος 115χ.μ., λεκάνη απορροής 1.831τ.χμ., μέγιστη παροχή 74 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και αποχετεύει τη λεκάνη που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κασιδιάρης και Μιτσικέλι.

Εκτείνεται από τις πηγές του Γορμού βόρεια, έως τα στενά της Βροσίνας νότια, περνά στο Νομό Θεσπρωτίας και καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά μήκος του ποταμού βρίσκεται η κοιλάδα του Άνω Καλαμά, τα υψίπεδα της Ζίτσας και τα όρη Κουρέντων (υψόμετρο 1.172μ.) ανατολικά, ενώ στα δυτικά αναπτύσσονται ο Κασιδιάρης (υψόμετρο 1.329μ.) και τα όρη της Παραμυθιάς (υψόμετρο 1.657μ.). Κύριο στοιχείο της περιοχής είναι ο μεγάλος αριθμός χαμηλών λόφων, υψιπέδων και κάμπων με πολλά ρέματα να δημιουργούν ένα ξεχωριστό σύμπλεγμα.

Οι κύριες πηγές του βρίσκονται στο όρος Νεμέρτσικα απ΄ όπου πηγάζει ο ποταμός Γορμός που κυλά με Νότια κατεύθυνση, ώσπου συναντά στο ύψος του κάμπου του Παρακαλάμου τα νερά του ποταμού Νεζερού Δυτικά και των πηγών Δολιανών, Λιμπούσδα, Καλπακίου και Βελλάς Ανατολικά.

Το ξεχωριστό αυτό υδάτινο οικοσύστημα αποτελείται από σπουδαίους βιότοπους βαλκανικών ενδημικών ειδών, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικών αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, προσδίδουν στην περιοχή σημαντική σπουδαιότητα. Η περιοχή των στενών του ποταμού, έκτασης 1.867 εκταρίων και οι εκβολές του έκτασης 8.481 εκταρίων, έχουν χαρακτηριστεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 14:53

Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου

Δικαιολογητικά:
 • Αίτηση / υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από την υπηρεσία)
 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο

Διευκρινιστικά στοιχεία:

 • Επειδή τα δικαιολογητικά ποικίλουν κατά περίπτωση, επικοινωνήστε απαραιτήτως με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου (βλ. παραπάνω).
 • Ο θάνατος δηλώνεται στο Δήμο που συνέβη το γεγονός ή στο Δήμο που θα γίνει η ταφή.

 

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 14:52

Ληξιαρχική Πράξη γέννησης

Κάθε γέννηση που λαμβάνει χώρα ως γεγονός στα όρια του Δήμου, πρέπει ν΄ αναφέρεται στο Ληξιαρχείο Δήμου Πωγωνίου (τηλ: 26533-60101)

Εμπρόθεσμη προθεσμία δήλωσης: Εντός 10 (δέκα) ημερών από τον τοκετό

Υπόχρεοι για τη δήλωση: Ο πατέρας, ο γιατρός, η μαία, η μητέρα και κάθε τρίτος που αποδεδειγμένα παραστάθηκε στον τοκετό.

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη σύνταξη Ληξιαρχικής Πράξης γεννήσεως:

 • Δελτίο γέννησης από την κλινική, το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται από το μαιευτήρα ιατρό.
 • Πράξη προσδιορισμού επωνύμου τέκνων, που ήδη πρέπει να υπάρχει από τη διενέργεια του γάμου των γονέων.
 • Δελτία ταυτότητας των γονέων.
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Αν δεν δηλωθεί το τέκνο μέχρι την ισχύουσα προθεσμία, καταβάλλεται πρόστιμο. Για την εξόφλησή του απαιτείται μια αίτηση με παράβολο αξίας πέντε ευρώ, αν δεν έχει δηλωθεί μέσα σε τρεις μήνες και άνω των τριών μηνών το πρόστιμο ανέρχεται στα δεκαπέντε ευρώ.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 14:45

Ληξιαρχική πράξη γάμου

Δικαιολογητικά:

 • Αίτηση / υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από την υπηρεσία)
 • Ταυτότητες και των δύο συζύγων
 • Βεβαίωση από την ενορία τέλεσης του γάμου, με υπογραφή του ιερέα (χορηγείται από την ενορία που τελέστηκε ο γάμος)

Διευκρινιστικά στοιχεία:

 • Ο γάμος δηλώνεται στο Δήμο όπου ανήκει η εκκλησία, που τελέστηκε ο γάμος και ΟΧΙ στο Δήμο του τόπου κατοικίας.
 • Η δήλωση του γάμου στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου θα πρέπει να γίνει σε διάστημα σαράντα (40) ημερών από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου από έναν από τους δύο συζύγους, με τις ταυτότητες και των δύο ή από οποιονδήποτε άλλον, που θα πρέπει όμως να προσκομίσει και ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
 • Σε περίπτωση που έχει δηλωθεί πρώτα ένας τύπος γάμου (θρησκευτικός ή πολιτικός) και πραγματοποιηθεί και γάμος με δεύτερο τύπο, αυτός θα πρέπει να δηλωθεί στο Δήμο που δηλώθηκε και ο πρώτος.
 • Εάν η δήλωση γίνει μετά τις 40 ημέρες, θα πρέπει να προσκομιστεί συμπληρωματικά και παράβολο 4,40€ από την Εφορία. Εάν η καθυστέρηση δήλωσης υπερβεί τις 130 ημέρες από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου, θα πρέπει να προσκομιστεί συμπληρωματικά παράβολο 13,50€ από την Εφορία.
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011 16:02

Αδεια Πολιτικού Γάμου

Αρμόδιο τμήμα: Δημοτολογίου

Τηλ. επικοινωνίας: 26533 60115

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η υποβολή των δικαιολογητικών και η παραλαβή γίνεται τις εργάσιμες ημέρες (ώρες 8:30-14.00). Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται αυτοπροσώπως ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, έχοντας και την ταυτότητά του. Η άδεια γάμου εκδίδεται μετά την παρέλευση οκτώ (8) ημερών με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ (Ν.1250/82)

 

Η άδεια γάμου για κάθε μελλόνυμφο εκδίδεται από το Δήμο της τελευταίας του κατοικίας.

Δικαιολογητικά:

 • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)
 • Ταυτότητα και φωτοαντίγραφο αυτής
 • Αποδεικτικό κατοικίας (λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε., μισθωτήριο οικίας κλπ.)
 • Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε ημερήσια Εφημερίδα (σε δύο έντυπα, ένα για τον καθένα, με τόπο κατοικίας το Δήμο που κατοικεί ο μελλόνυμφος -όχι γενικές αναφορές, όπως "Ιωάννινα"-)
 • Παράβολο 15€ από Δημόσιο Ταμείο (π.χ. Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου)
 • Δήλωση του Ν. 1599/1986 (θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υπογράφεται στη Κοινότητα δηλ. να μην είναι προσυμπληρωμένη ή προϋπογεγραμμένη), όπου θα βεβαιώνεται ότι:
    1. Ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα γάμου από τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357 και 1360 του Α.Κ.
    2. Αν τελεί πρώτο ή δεύτερο γάμο κλπ.
    3. Είναι κάτοικος Πωγωνιανής.
 • Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των 18 ετών, δικαστική απόφαση
 • Διευκρινιστικά στοιχεία: –Για τους Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο ή την Κωνσταντινούπολη, ισχύει και το Πιστοποιητικό Βάπτισης του Πατριαρχείου αντί Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης.
  –Οι Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή την Αίγυπτο και δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, παντρεύονται ως αλλοδαποί.

 

ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (Ν.1250/82)

 
Για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, η άδεια γάμου εκδίδεται από τον Δήμο που είναι Δημότες.
 
Δικαιολογητικά:
 • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία, συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο και επικυρώνεται το γνήσιο της υπογραφής από τον Πρόξενο)
 • Ακριβές φωτοαντίγραφο της ταυτότητας
 • Εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από τον Πρόξενο
 • Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε ημερήσια Εφημερίδα (σε δύο έντυπα, ένα για τον καθένα, με αναγραφή του τόπου κατοικίας της αλλοδαπής) και, εφόσον γίνεται γάμος με αλλοδαπό, τα στοιχεία των μελλονύμφων με ελληνικούς χαρακτήρες.
 • Παράβολο 15 € από Δημόσιο Ταμείο (π.χ. Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου)
 • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986  με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από τον Πρόξενο του Ελληνικού Προξενείου, όπου θα βεβαιώνεται ότι:
    1. Ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα γάμου από τα αναφερόμενα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357 και 1360 του Α.Κ.
    2. Αν τελεί σε πρώτο ή δεύτερο γάμο κλπ.
    3. Τα στοιχεία του μέλλοντος/μελλούσης συζύγου με ελληνικούς χαρακτήρες.
 • Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των 18 ετών, δικαστική απόφαση

 

ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ (Ν.1250/82)


Δικαίωμα για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου έχουν οι αλλοδαποί που βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος (και την προκειμένη περίπτωση στη Κοινότητα Πωγωνιανής) και παραμένουν στην Ελλάδα νόμιμα, δηλ. έχουν άδεια παραμονής ή τουριστική βίζα (Ν. 1975/91, αρ. 31 παρ. 2).


Δικαιολογητικά:
 • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)
 • Βεβαίωση του προξενείου τους στην Ελλάδα ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου (επίσημα θεωρημένης και μεταφρασμένης) ή πιστοποιητικό Ελευθερίας, για τους Κυπρίους.
 • Ληξιαρχική πράξη γέννησης με την μετάφρασή της.
 • Αποδεικτικό κατοικίας (λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε., μισθωτήριο οικίας κλπ.)
 • Αγγελία γάμου δημοσιευμένη σε ημερήσια Εφημερίδα (σε δύο έντυπα, ένα για τον καθένα με τόπο κατοικίας Κοινότητα Πωγωνιανής) και με τα στοιχεία των μελλονύμφων στα Ελληνικά.
 • Παράβολο 15€ από Δημόσιο Ταμείο (π.χ. Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου)
 • Εφόσον πρόκειται για ανήλικο κάτω των 18 ετών, δικαστική απόφαση
 • Εφόσον πρόκειται για διαζευγμένο, λύση γάμου από το ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάμος ή ληξιαρχική πράξη θανάτου του πρώην συζύγου, εάν πρόκειται για χηρεία, επίσημα θεωρημένης και μεταφρασμένης.
 • Φωτοτυπία Διαβατηρίου - ΄Αδειας Παραμονής - Πράσινης Κάρτας


Διευκρινιστικά στοιχεία:

 • Για τους Σύριους, εκτός από τα παραπάνω, χρειάζεται και ειδική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών και την εδώ πρεσβεία της Συρίας.
 • Τα δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί από αλλοδαπή δημόσια αρχή, θα πρέπει να προσκομίζονται και στην αρχική τους έκδοση (ξενόγλωσση).
 • Για όσα κράτη έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (1961), τα δημόσια έγγραφά τους πρέπει να φέρουν την ειδική επικύρωση της Χάγης.
 • Για όσα κράτη δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Χάγης (1961), τα δημόσια έγγραφά τους πρέπει να φέρουν επικύρωση από την Ελληνική Πρεσβεία της χώρας τους. Εάν δεν υπάρχει η παραπάνω επικύρωση, θα σφραγίζονται από την πρεσβεία τους στην Ελλάδα και θα επικυρώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών (Αρίωνος 10-Ψυρρή).

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

 

 • Η άδεια γάμου εκδίδεται μετά από παρέλευση οκτώ (8) ημερών από την υποβολή της αίτησης (συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας κατάθεσης των δικαιολογητικών).
 • Οι μελλόνυμφοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το Δημαρχείο τέλεσης του γάμου. Για το σκοπό αυτό υποβάλλουν από κοινού αίτηση, συνοδευόμενη από τις άδειες γάμου, στο Δημαρχείο της εκλογής τους.
 • Για τον προσδιορισμό της τέλεσης του γάμου (ημέρα και ώρα) είναι απαραίτητη η από κοινού αίτηση, υπογεγραμμένη από τους δύο ενδιαφερομένους, ενώπιον της υπηρεσίας μας.
 • Κατά την τέλεση του γάμου είναι απαραίτητη η παρουσία δύο (2) μαρτύρων, με τις ταυτότητές τους.
 • Σύμφωνα με το Νόμο "Περί ισότητας των δύο φύλων", οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν το γάμο το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν. Αυτό μπορεί να είναι ή του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο (όχι όμως πάνω από δύο).

 


Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 12:49

Δολό Αγιος Χριστόφορος

Τοποθεσία εκκίνησης: Οικισμός Δολού (υψ. 800 μ.)

Τοποθεσία τερματισμού: Εξωκλήσι Αγίου Χριστόφορου (υψ. 1.125 μ.)

Βατότητα: Μέτρια

Μήκος: 2 χλμ

Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα

Περιγραφή διαδρομής: Η διαδρομή ξεκινάει πάνω από το βόριο όριο του χωριού, το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Κουτσόκρανο και κινείται νοτιοανατολικά του χωριού με ανοδική πορεία. Το μονοπάτι διασχίζει αρχικά θαμνώδεις εκτάσεις με σκληρόφυλλη μεσογειακή βλάστηση, ενώ στην συνέχεια εναλλάσσονται κομμάτια με δενδρώδη βλάστηση 9βελανιδιές, γαύροι κ.α.) και διάκενα δάσους. Το εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου βρίσκεται στο τέλος αυτής της διαδρομής, στην κορυφή τους όρους Κουτσόκρανου. Είναι φτιαγμένο από περίτεχνη ταιριασμένη πέτρα και ξύλο, μνημείο απλότητας και επιβλητικής ομορφιάς, το οποίο σε ανταμείβει με την πανοραμική θέα προς το όρος Μακρύκαμπο και Νεμέρτσικα.

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 12:47

Πωγωνιανή Ωραιόκαστρο

Τοποθεσία εκκίνησης: Πωγωνιανή (υψ. 750 μ.)

Τοποθεσία τερματισμού: Ωραιόκαστρο (υψ. 500 μ.)

Βατότητα: Καλή

Μήκος: 15 χλμ

Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες

Περιγραφή διαδρομής: Η βασική πεζοπορική διαδρομή με αφετηρία την Πωγωνιανή, κινείται ανατολικά, κατηφορίζει προς το βάθος του φαραγγιού του Κουβαρά μέσα από μία οργιώδη βλάστηση, που σχηματίζει φυσικές στοές από οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, γαύρους, οστρυές κ.α. Διασχίζει το πέτρινο γεφύρι της Νονούλως το οποίο δεσπόζει μέσα σε ένα επιβλητικό περιβάλλον από βράχια σμιλεμένα από την ορμή των νερών του χειμάρρου. Στην συνέχεια το μονοπάτι ανηφορίζει και καταλήγει στον οικισμό Δολό. Από εκεί κινείται βόρεια επί της επαρχιακής οδού, με κατεύθυνση τον Κακόλακκο και σε 2 χλμ εγκαταλείπει τον δρόμο με κατεύθυνση ανατολική. Η διαδρομή διέρχεται κατά τμήματα από δασώδεις με βελανιδιές περιοχές και λιβάδια, ενώ ο δασικός δρόμος εναλλάσσεται με τμήματα ομαλού μονοπατιού έως ότου καταλήξει στο χωριό Ωραιόκαστρο. Θέσεις ειδικού ενδιαφέροντος: ο οικισμός της Πωγωνιανής, το Φαράγγι του Κουβαρά, το γεφύρι Νονούλως, ο διατηρητέος οικισμός του Δολού, το γεφύρι και ο Νερόμυλος Γκρέτσις, οι Προϊστορικοί Τύμβοι κοντά στις πηγές Γκλάβας Ωραιοκάστρου, οι πηγές Γκλάβας, τα ερείπια ακρόπολης Ωραιοκάστρου στην θέση Κάστρο και το Κατωγέφυρο Ωραιοκάστρου.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Υγεία - Φαρμακεία Διαχειριστής